Cogis Arq
Nienoord 5 | 1112 XE Diemen | E. info@cogis.nl | T. 020-6601930 | Click here for English
abonneer op RSS
vinden

Collecties / Databanken van Cogis


Catalogus Cogis-bibliotheek
Naam: Kennisbank Ingrijpende Gebeurtenissen. Dit is de catalogus van boeken en artikelen van  de Cogis-bibliotheek. Bevat bibliografische verwijzingen naar wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke literatuur, met name op het gebied van psychosociale gevolgen van oorlog en geweld. PTSD en psychotrauma als gevolg van traumatische ervaringen vormen het zwaartepunt van de collectie.
De classificatie kunt u inzien om een indruk te krijgen van de onderwerpen van de collectie.
De  Trefwoordenlijst kunt u gebruiken bij het zoeken in de databank.

 Lees meer.  

Logo pdf 

Aanwinstenlijst maart 2017 
Aanwinstenlijst juli 2016
 


Digitale tijdschriften a-z

Wanneer u via uw werkgever toegang heeft tot de online collecties van Cogis, kunt u hier onze online tijdschriften inzien. Als er een inlog nodig is, kunt u het artikel aanvragen via de Cogis-bibliotheek.  


Indische docu’s : een selectie van documentaires over Nederlands-Indië en WO2

Bevat bibliografische verwijzingen naar fragmenten uit films en documentaires over Nederlands-Indië en Indonesië, voornamelijk van de periode vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op oorlogservaringen. Een bijzondere plaats neemt de collectie Winkler in, bestaande uit eigen opnamen van de heer Winkler van interviews met overlevenden van de Japanse kampen.
De informatie over Indië / Indonesië wordt geïntegreerd aangeboden. Bij sommige beschrijvingen wordt gelinkt naar online videofragmenten en/of digitale documenten (pdf) in de Cogis-bibliotheek.
Deze databank wordt niet meer geactualiseerd.

 Erfgoed van de Oorlog


Psychotraumanet
Psychotraumanet is de toegangspoort van Arq naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. U vindt er (wetenschappelijke) artikelen, interviews, film- en geluidsfragmenten en nieuws uit de media. De informatie op Psychotraumanet is ingedeeld in tien thema’s: Tweede Wereldoorlog, veerkracht & organisatie, rampen & crises, agressiehantering, screening & diagnostiek, evidence based behandelen, complex trauma, kind & gezin, trauma & diversiteit en humanitarian emergencies.

AdamNet

Per 1 november 2013 maakt de Cogis-Bibliotheek uit van het AdamNet. AdamNet is een netwerk van Amsterdamse bibliotheken. Doel is samenwerken in het beschikbaar stellen van informatie over collecties en activiteiten. In de groepscatalogus kunt u zoeken in de collectie van Cogis en van de andere deelnemende bibliotheken.

 
Kind en Trauma
Deze collectie bevat bronnen over kinderen en trauma, gericht op vier doelgroepen:
  • kinderen van 8-12 jaar.
  • jongvolwassenen vanaf 12 jaar
  • Volwassen lotgenoten, die te maken hebben gehad met traumatisering in hun jeugd
  • Ouders en opvoeders


De collectie bevat bibiografische verwijzigingen naar voornamelijk (kinder)boeken, fims en documentaires.

Erfgoed Collectie Cogis
Nb! Deze collectie is niet meer toegankelijk via deze link. De bedoeling is om de collectie t.z.t. op te nemen in het Psychotraumanet.
De Erfgoed collectie geeft een samenhangend beeld van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van de psychosociale hulpverlening aan oorlogsgetroffenen in Nederland. Een belangrijk deel bevat (geschonken) persoonlijke levensverhalen over traumatische oorlogservaringen, verwerking en behandeling. Het betreft artikelen over de gevolgen van oorlog en geweld, archiefdocumentatie, belangrijke rapporten en onderwerpsverzamelingen uit kranten en oorlogsgetroffenenbladen.

Erfgoed van de Oorlog

PILOTS 
Externe databank van het National Center of PTSD in de Verenigde Staten.

Externe databanken

Extra!: oorlogsgetroffenen.nl
Op deze website zijn archieven, organisaties en personen in kaart gebracht die na 1945 betrokken waren bij de terugkeer, opvang en naoorlogse positie van getroffenen van de TWeede Wereldoorlog uit Nederland en Nederlands-Indië.
Deze digitale Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang, nasleep is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

 Logo Erfgoed 

Cogiscope 2016 nr 1
Themanummer kinderen
lees verder
Cogiscope 2016 nr 2
Themanummer actuele betekenis WO2
lees verder
Cogiscope 2016 nr 3
lees verder
Cogiscope 2016, nr 4
Zojuist verschenen
lees verder